Dikiş Makinesinin İcadı ve SINGER

İlk dikiş makinesinin patenti 1790 da Thomas Saint (İngiltere) e verildi. Ama Saintin makinesi bir prototipten ötesine hiçbir zaman geçemedi. Ticari anlamda başarı sağlayacak ilk dikiş makinesi, Berthèlemy Thimmonier (Fransa) tarafından 1830 da alındı. Thimmonier’ in zincir dikiş makineleri üretimi beklenenin aksine pek de iyi gitmedi çünkü zamanın elle dikiş dikenleri tarafından tüm makineleri harap edildi. Bunun neticesinde böylesi bir buluş sahibi yoksulluk icinde hayata gözlerini yumdu.

Daha sonra 1833 lü yıllarda Walter Hunt adında bir Amerika lı çift dikişli makineyi üretmişti. Bu buluş ile atılan hiçbir zincir sökülmüyordu. Faka Hunt buluşunu için patent başvurusu ne yazık ki yapmadı. Ama bu zamanın aksine bu buluş 10 yıl boyunca taklit edilmedi.

10 yıl sonunda bu çift dikişli dikiş makinesi üretmeyi düşünen ve Hunt’ ın çalışmalarından tamamen habersiz olan Elias Howe buluşunun patentini aldı. Howe kendine Amerika bir pazar bulamadı ama İngiltere’ de buluşun üretim hakları William Thomas adlı bir korse üreticisine satıldı. Daha sonra bu ikilinin aralarında anlaşmazlık çıkınca kısa sürede fikrin kopyaları türemeye başladı. Bu fikir kopyacılarının arasında Merritt SINGER de yer alıyordu. Howe patentinin ihlali için dava açtı ve daha lehine sonuçlanarak, Howe İngilterenin 4. en zengin adamı oldu.

Howe dünyanın en zengin adamlarından biri olmayı hak etmişti ve bu mucid sayesinden alanında lider “SINGER” markası doğdu.

1867′de İngiltere Glasgow’da üretilmeye başlanan Singer, ilk deniz aşırı firma oldu.

Dünyada ilk taksitli satışı başlatan Singer sayesinde dikiş makinesine bütçesi yetmeyenler de makine sahibi oldu. Amerika’dan Rusya’ya milyonlarca kişinin kullandığı Singer, bir dünya markası oldu ve herkes tarafından tanındı.

Singer, seri üretilen, kitlesel tanıtımla tanıtılan, kişisel pazarlama ile satılan, herkes tarafından satın alınabilen ama en önemlisi “işlevsel” ilk ev aleti oldu. Cağın gelişimi, teknolojinin devasal hale gelmesi ile çift dikişçli makineler yerlerini bilgisayarlı makinelere bıraktılar.

Önemli Not: Çift dikişin mucidi Hunt çengelli iğneninde mucidiydi. Dikiş makinesinin patentinin almamasının tek nedeni, makinelerin el işçilerini işinden etmemesi idi.

Etiketler: , , ,

 

  1. Anonymous Adsız @ 7 Ekim 2008 08:09
     

     gözellllll

  2. Anonymous Adsız @ 20 Kasım 2008 05:14
     

     şüpeeeerrrrrrrrrr

  3. Anonymous Adsız @ 12 Şubat 2009 07:14
     

     güzelmiş

  4. Anonymous Adsız @ 22 Şubat 2009 08:30
     

     bune bee güzel ama sonunda singerin anlatımı güzel olmamış...

  5. Anonymous Adsız @ 23 Mart 2009 12:31
     

     çok kısa olmuş biraz daha uzatsalar daha iyi olurdu

  6. Anonymous Adsız @ 23 Mart 2009 13:12
     

     sınger markasını koymasalardı daha iyiiii olurdu bu konudan kötü not alırsam bu siteyi kafasını kırcam iyi not alırsam anlını öpçemmmmmmmmmmmmmmm

  7. Anonymous Adsız @ 29 Mart 2009 09:51
     

     inşallah işime yarar yaramazsa....

  8. Anonymous Adsız @ 29 Mart 2009 09:52
     

     işime yaramazsA BURYI SİZE DAR EDERİM ........ŞAKA......... BÖHHHHHPPPPPPPPPPPP

  9. Anonymous Adsız @ 12 Kasım 2009 04:43
     

     Çok Kısa Olmuş Ya

Yorum Bırak