Nokia' nın Sınıf Kapatması

Google ile alakalı yazdığım son yazıda, Google’ ın giyim ve kırtasiye işine gireceğini düşünmüş ve bir arkadaşımız bunu sınıf kapatma olarak değerlendirmişti.

Bilmeyenler olabilir bilenler için bir kez daha tekrar edelim, Sınıf kapatmak, tescil edilen markanın, tescil edilen emtialar dışında kalan sınıflar için, benzer marka müracaat/tescillerini önlemeye yönelik yapılan bir işlemdir.

Biliyorum karmaşık bir tanım ama elimde bu konuyu açıklayan güzel bir örnek var.

Nokia, herkesin bildiği Finlandiya menşeli ve telefon sektöründe önde gelen firmalardan biri. Hizmet verdiği alan malum; Ama Nokia’ nın tamamı ile sınıf kapatmaya yönelik yaptığı uluslararası bir müracaata rastladım.

Müracaat bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

32 ülkede 42 (marka müracaatlarında toplam 45 adet sınıf var) sınıf için yapılan bu müracaat, nedense tüm ülkelerde belli sınıflarda da ret edilmiş. Bu nedenle amacından sapan bir işlem olmuş.

Ülke kodlarının mavi renk olması demek o ülkelerde marka ret edilmiş demektir. Link e tıklandığı zaman ise reddin detaylarına ulaşabilirsiniz. "Total refusal" kullanılmadığı taktirde marka kısmi olmuş ve belirtilen sınıflar için red edilmiş demektir.

Aslını soracak olursanız bu müracaatın ne kadar gerekli olduğu kafamda bir soru işareti. Nokia nın bilinirliği ve marka gücü -o sınıfta tescili olsun olmasın- benzer müracaatları engelleyecek kapasitede. Fikrimi soracak olursanız yapılan bu müracaat tamamı ile gereksiz ve böylesine büyük markaların “sınıf kapatmaya” ihtiyaçları yok.

Eğer olsa idi; Coca Cola bunu yapmaz mıydı?

Aslında bu da tamamı ile stratejik bir marka yönetimi değil mi?

Sınıf kapatma eyleminin maliyetini merak edenler var ise;

-Nokia' nın gerçekleştirdiği bu müracaatın maliyeti 62,378 CHF
- 45 sınıf 70 ülkede yapılmak istenen müracaat ise 215.856 CHF olacaktı.

Bu da küçük bir bilgi.

Etiketler: ,