Güle Güle "GAS"...

İtalyan giyim markası “GAS”, Türkiye pazarından Eylül 2007 itibari ile tamamen çıkıyor.

Markaların tescil edilmesinin ne kadar önemli olduğunu vurguluyoruz. Buna rağmen hiç beklenmedik zamanlarda, beklenmedik markaların bu konuda mağdur duruma düşmesi beni şaşırtıyor. Bu sefer ki mağdurumuz, İtalyan “GAS” markası.

İtalyan GOROTTO SPA firmasının ürettiği GAS markası, tescilli marka olabilme yolculuğuna 1993’ de çıkmıştı. Fakat ne yazık ki firma tarafından 14 yıl önce ihracat haritasının iyi belirlenememesi, bugün GAS markasının Türkiye pazarından çıkarılmasına neden oldu.

İtalyan firma, Türkiye pazarı için 10 yıl beklemiş ve her hangi bir araştırma yapmaksızın tescilsiz olarak Türkiye' ye 2003’ de adım atmıştı. Giderek büyüyen satış hacmi ile Türkiye’nin birçok şehrinde mağazalar açılıyordu.

Ama bir gün herşey tersine döndü. Bundan tam 16 yıl önce, ŞIK KOT isimli bir Türk firması tarafından, aynı hizmet alanı için -birebir benzer- GAS markası tescil edilmişti.

Türk firma, kendi satışlarının önünü kıran İtalyan GAS markasının önüne geçmek için, firmaya ihtar gönderdi. Gönderilen bu ihtar çok da etkili olmamıştı.İtalyanların satışlarına devam etmelerı üzerine, ŞIK KOT firması dava yoluna gitti. 3,5 yıl süren dava sürecinin ardından yüzü gülen taraf ŞIK KOT oldu.

Dava sonucunda, İtalyan markanın Ağustos ayı sonuna kadar Türkiye’ den çıkması kararı alındı.

Çıkarılacak ders:
* Uluslararası markalar için ihracat haritası iyi belirlenmeli,
* Yeni bir pazara girilmeden önce marka araştırması yapılmalı,
* Tescil yada en kötü ihtimalle marka müracaatı olmadan yeni pazarlara çıkılmamalı...

Etiketler: , , , , ,

 

  1. Blogger Eren Kumcuoğlu @ 18 Eylül 2007 13:12
     

     Aklıma bir şey takıldı. Bu tescil işlerinden pek anlamadığımdan soruyorum; GAS, pekala ŞIK KOT şirketinden markayı satın alamaz mıydı?
    İhtarın ciddiye alınmamasıyla agresifliğin getirdiği hırsın Şık Kot'ta böyle bir girişime karşı nasıl bir tutum sergileneceğinin sinyalini zaten veriyor, ama bütün bunlar olmadan GAS, tescil haklarını firmanın elinden alamaz mıydı?

  2. Blogger Rabia SERTÇE @ 18 Eylül 2007 13:17
     

     ŞIK KOT firması buna yanaşmadığı sürece GOROTTO firması bunu yapamazdı. Zaten İtalyanlar ŞIK KOT firmasına böyle bir teklifte bulunmuşlar "Gel markanı bize sat" demişler ama firma bu teklife sıcak bakmamış ve dediklerine göre Türkiye' de belli bir marjları varmış:) ben onların yalancısıyım zira ŞIK KOT firması adına GAS olarak üretilen bir ürüne henüz rastlamadım.

Yorum Bırak