Invented in China in, Made in China Out!

Tekstil sektörümüzün korkulu rüyası çekik gözlü minik dev adamlar, bu güne kadar gelen Made in China ibaresinden sıyrılmaya çalışıyorlar.

Çin’in son dönemdeki hedefi, kimlikleri haline gelen “Made in China” ibaresini Invented in China “Çin İcadı” ile değiştirmek. 1999dan bu yana her yıl yaklaşık % 20 oranında artan Ar-Ge harcamaları ve buna bağlı olarak teknolojideki gelişimleri ile Çinliler ürünlerini artık “Çin İcadı” ibaresi ile etiketlemek ve kendilerine yeni bir kimlik oluşturmak istiyorlar. Bu hedeflerine ulaşmak için de çekirdekten yetiştirilmek üzere gençleri hedef alan çalışmaları var.

Geçmişte kağıt, barut, matbaa, pusula icatlarından sonra derin bir sessizliğe gömülen Çin üzerindeki ölü toprağından sıyrılacağı ve hatta birkaç yıl içinde icatlar konusunda dünyanın önde gelen ülkesi ABD nin de önüne geçebileceği düşünülüyor.

İcatlar ve Patent tescilleri, önümüzdeki yıllarda Çin için iyi bir ivme kazanacak
gibi görünüyor. Bu konuda benim de bir dileğim var; Çin Marka Tescil sürecinin iyileştirilmesinde yeni yöntemler izlenmesini ümit ediyorum. Çin de bir markanın tescile bağlanması yaklaşık 5 yılı buluyor. Bir markanın korunma süresi 10 yıl olan Çin’ de, marka tescilinizin kesinleşmesinden 5 yıl sonra markanızı yenilemek zorunda kalıyorsunuz. Maalesef o değerli ilk 5 yılınızı müracaat aşamasında harcamış oluyorsunuz çünkü markanın korunma tarihi tescil edildiği tarihten itibaren değil müracaat edildiği tarihten itibaren 10 yıl olarak hesaplanıyor.

Türklerin icatlar alanındaki durumuna bakacak olursam; çoğu Türk evladı gibi ben de “Kurcalama bozarsın, elleme kırarsın” azarlamaları ile büyüdüm. Türkiye olarak icat konusundaki geri kalmış hallerimizi ben kesinlikle bu azarlamalara bağlıyorum. Çin ile ters olarak bizim yeteneklerimiz daha küçükken engelleniyor. Yine de sevindirici bir haber olarak Üniversitelerimizde patent derslerinin okutulması güzel bir gelişme. Fakat ilköğretimde gösterilebilecek icatlar üzerine derslerin hatta atölye çalışmalarının çok daha etkili olacağına inanıyorum…

Etiketler: , , , ,

 

  1. Blogger Göze ALGÜN @ 3 Ekim 2007 05:19
     

     Çin,Japonya'nın eski haline çok benziyor. Onlar da küçük küçük taklitler yaptılar, sonra bu işi büyüttüler taklitleri seri üretime geçirdiler. Ardından da icat etmeye başladılar, teknoloji Japonya'dan sorular hale geldi. Çin de o yolda yürüyor. Şimdi burun kıvırdığımız Çin malları büyük ihtimalle ilerde almak için para biriktirdiğimiz şeyler haline gelecek.

Yorum Bırak