BULUŞalım...

E-bay da kozmetik ile alakalı bir ürün arıyordum. Sonra nerden nasıl geldiysem bazı patent içeriklerinin e-buy da satılık olduğuna rastladım. Anladığım kadarı ile; buluşlarına maddi desteği sağlayamayan yada bir çıkış noktası bulan ama sonuça ulaşmayı tasarlayamayan buluşçuların son çare ile patentlerini satışa çıkarıyorlar. Çok zeki olanlar için tamamı ile bir gelir kaynağı bile olabilir.

Yurtdışında buluş üzerine çocukların bilinçlendirilmesine daha ilkokulda başlanıyor. Daha küçücük yaşlarda bir şeyler üretmeyi ve başkası tarafından üretilen herhangi bir fikre karşı nasıl bir tutum sergilemeleri gerektiğini daha o yaşlarda öğreniyorlar.


Ülkemizde, İnovasyon konusunda geri kalmış olsak bile yeni adımlar atılmıyor değil. Konu ile alakalı Türk Patent Ensititüsü’ nün inisiyatifi ile başlatılmış iki yeni projenin olması sevindirici. Projelerden ilki; buluş sahiplerinin ve buluş uygulayıcılarının (araştırmacılar, akademisyenler ve sanayiciler gibi) buluştuğu bir platform oluşturularak, patentlerdeki teknik bilgiden en üst düzeyde faydalanılmasına imkan sağlanılmakta. Oluşturulan bu platform ile buluş arayanlar ve buluşlarının geliştirilmesini isteyenler için gerekli tüm destek saylanıyor. Buluş arayanlar kimlik bilgileri ve faaliyet sektörlerini belirterek istedikleri tüm araştırmaları yapabiliyorlar. Fakat dezavantaj olarak fark ettiğim bir nokta, buluş sahibi olanların buluşlarını sergilemek için muhakkak Türk Patent Ensititüsü nezrinde müracaat etmeleri ve resmi müracaat numaraları ile kayıt yaptırmaları gerekmekte. Bence Hazerfen projesinden ayrı olarak üçüncü bir bölümle birlikte, fikrini buluşa dönüştüremeyen dahiler için danışmanlık verilerek “nasıl patent sahibi olunur?” un cevabı işlenmeliydi.

Türk Patent Ensititüsü tarafından oluşturulan diğer proje ise “Teknoloji Tasarım” İlköğretim Okullarının 6, 7, ve 8 inci sınıflarında okutulan Teknoloji ve Tasarım dersinin kapsamında bulunan buluşlar ve tasarımlar hakkında öğrenci ve öğretmenlerimize destek oluşturmak amacıyla tasarlanmıştır. Şu anki katılımlar pek etkileyici görünmese de ileride bizleri de hayrete düşürecek fikirlerin ortaya çıkacağına inanıyorum.

Etiketler: , ,