Marka Bir Mucize Değildir...

Marka olmak ve marka yaratmak konusuna gün geçtikçe ilgi artmaktadır. Fakat markanın sadece bir isimden ibaret olduğunun düşünülmesi doğru olmayan çalışmalara neden olmaktadır.

“Doğru marka yaratma” ilkesi ile yola devam etmek ve marka oluşturulurken gözden kaçırılmaması gereken çok önemli iki madde vardır.

1 – Yenilik
2 – Ayırt edici özellik

Yenilik kriteri profesyonelce gerçekleştirilecek bir araştırma sonucunda netleştirilebilmektedir. Sadece Türk Patent Ofisi online işlemlerden gerçekleştirilecek birebir yapılan araştırma kesinlikle yeterli olmamaktadır. Fonetik, yakın benzerlik vb. kıstaslar da göz önünde bulundurularak araştırma yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde daha önceden hakları başkaları tarafından alınan bir marka ile pazara çıkma riski göze alınamayacak kadar büyüktür.

Ayırt edicilik de yine profesyonel bir çalışma ile markanın göze hitap eden kısmının şekillendirilmesi ile olacaktır. Bu kısımda marka sahibinin pazarda yer edinmek için oluşturduğu strateji ile paralel olmalıdır.


Sunulan hizmet ve tanıtım faaliyetleri ile marka istemeden firmanın gerisinde kalabilir. Ya da firmayı (marka sahibini) olduğundan çok başka hallerde düşünülmesine neden olacak tanıtım faaliyetleri ile marka, tüketici zihninde çok farklı bir yer edinebilir. Her iki durumda da sonuç acı verici olacaktır.

Unutulmaması gerekir ki; "Marka firmayı göklere uçuracak bir mucize değildir".

Etiketler: , ,